17 DOELEN

De SDG’s zijn zeventien doelen die ervoor zorgen dat de wereld in 2030 een betere plek is. De landen die lid zijn van de Verenigde Naties (VN), waaronder Nederland, hebben de SDG’s samen afgesproken.

De doelen besteden veel aandacht aan vrede en veiligheid, economische ontwikkeling en milieuthema’s. Ze staan ook voor het volledig uitroeien van armoede en honger.

Het idee achter de SDG’s: niemand blijft achter en iedereen is in staat te bouwen aan een betere toekomst. Lees meer over ieder doel hier.

DUURZAME TOEKOMST

Al meer dan een halve eeuw wijzen onderzoekers erop dat menselijke ontwikkeling alleen mogelijk is binnen de draagkracht van onze planeet en met respect voor al het andere leven op Aarde.

Het Brundtland rapport uit 1987 gebruikte de term “duurzame ontwikkeling” voor ontwikkeling die zowel sociale gelijkheid, economische groei en zorg voor het milieu bevordert.

Deze brede benadering van duurzaamheid vormt ook de basis voor de duurzame ontwikkelingsdoelen uit 2015. De doelen zijn urgent, met name SDG 13 Klimaatactie.

De 17 SDG’s zijn onderling sterk verbonden: zo heeft duurzame productie van materialen invloed op de gezondheid van onze oceanen (plastic soep) en draagt goed onderwijs bij aan minder ongelijkheid. De duurzame doelen gelden voor iedereen, waar ook ter wereld.

Vandaar dat je ze op steeds meer plekken tegen komt: bij bedrijven, maatschappelijke initiatieven, lokale overheden, scholen en zo verder.

Alleen samen zorgen we voor een duurzame toekomst

WAT KAN IK DOEN?

Bijdragen aan een betere toekomst kan op heel veel verschillende manieren. Kies voor fairtrade en/of biologische producten bij het doen van je wekelijkse boodschappen en koop af en toe tweedehands.

Drink water uit de kraan in plaats van uit wegwerpflesjes en neem je eigen beker mee voor je coffee to go.

Geef bijles aan je buurmeisje en help die vriend met een huurachterstand bij het op orde krijgen van zijn administratie.

Vervang de tegels in je tuin door bloemen en struiken en adopteer een boomspiegel.

Doneer je kerstpakket aan de Voedselbank en geef je kleding en spullen een tweede leven. Laat je stem horen via petities over het klimaat en praat mee over groene ontwikkelingen in de buurt.

Verduurzaam je bedrijf of organisatie door te kiezen voor bijvoorbeeld groene energie, eerlijke ketens en duurzame product.


LOCAL GOAL GETTERS

In Maastricht en regio dragen heel veel mensen hun steentje bij aan de SDG’s. We noemen deze lokale koplopers Local Goal Getters. Kijk bij Nieuws en ontdek wie de Local Goal Getters zijn.

Bronnen
Meer weten over de SDG’s? Dit zijn een aantal handige links:

• Vijfde Nationale SDG Rapportage (2021)
• Monitor Brede Welvaart en Sustainable Development (2020)
• SDG Nederland
• UN Sustainable Development Goals
• EU SDG Overview
• Europese Green Deal
• Paris Climate Agreement
• Earth Charter
Act for Global Goals Festival 2021

ONZE PARTNERS

Translate »