OVERHEID

Maastricht is sinds 2018 Global Goals Gemeente, net als andere Limburgse gemeenten zoals Heerlen, Beekdaelen, Sittard-Geleen, Valkenburg en Roermond.

Dat betekent dat de lokale overheid op verschillende manieren het goede voorbeeld moet geeft. Bijvoorbeeld door duurzaam in te kopen en in het gemeentehuis fairtrade koffie en thee te drinken. Door mensen in dienst te nemen met een afstand tot de arbeidsmarkt.

Door bij de maatschappelijke opgaven van de gemeente rekening te houden met de toekomstige generaties.

Door niet enkel te kiezen voor zo veel mogelijk werkgelegenheid of zo veel mogelijk woningen in de eigen gemeente, maar door mondiaal te denken en rekening te houden met de ‘draagkracht’ van de planeet en het leven van volgende generaties.

EEN GLOBAL GOALS GEMEENTE VERBINDT

Met andere woorden, een Global Goals Gemeente verbindt groene, sociale en economische doelen met elkaar en voelt zich medeverantwoordelijk voor het aanpakken van de oorzaken en gevolgen van mondiale uitdagingen. 

Op de website van VNG staat uitgebreide informatie over wat het betekent om Global Goals Gemeente te zijn.

SDG House Maastricht, aangejaagd door Mondiaal Maastricht, fungeert in Maastricht en regio als de buitenboordmotor voor de SDG’s.

VERGROOT JE LOKALE IMPACT

  • Is jouw gemeente al Global Goals gemeente? Check hier voor een overzicht. Vraag hoe ze aan de SDG’s werken: vaak doet de gemeente al meer dan ze denken! Het is belangrijk dat dit zichtbaar wordt in het beleid en in de externe communicatie.
  • Zit je in de gemeenteraad? Word dan SDG Ambassadeur, bijvoorbeeld door het adopteren van een SDG. Verbind je verkiezingsprogramma aan de duurzame ontwikkelingsdoelen.
  • Ben je ambtenaar? In Maastricht is er een SDG Coördinator (Youri LeBon) die je verder kan informeren. SDG House Maastricht en de VNG staan klaar voor informatie en advies.
  • Blijf op de hoogte van de stappen die jouw gemeente al zet. In Maastricht werken we bijvoorbeeld aan klimaatneutraal Maastricht en Energieakkoord Maastricht.