Mensen kunnen er ervaren waar gezonde voeding vandaan komt. We delen onze kennis en ons plezier en laten iedereen meegenieten van deze oase in het centrum van Maastricht. Samen met anderen willen we de stad groener, gezonder, leuker en duurzamer maken.
Een eenmansbedrijf dat zich bezighoudt met duurzaamheidseducatie in de breedste zin van het woord. Mogelijkheden zijn het verzorgen van (een serie) lessen voor kids, het begeleiden van onderwijsteams, het organiseren van activiteiten, het geven van lezingen, en ga zo maar door.
Studio Europa Maastricht is een expertisecentrum voor Europa-gerelateerd debat en onderzoek. We zijn opgericht in 2018 en worden ondersteund door de partners van het Maastricht, Working on Europe-programma: Maastricht University, Provincie Limburg en Gemeente Maastricht.
Transformational Friends is er voor individuen, teams en organisaties die willen transformeren naar een duurzame mindset en hun duurzame impact willen vergroten. Expert in mindset, duurzaam verandermanagement en duurzaam leiderschap.
Congressen en evenementen bieden platforms om kennis te delen, te netwerken en om te leren van elkaars ‘best practices’. Een bestemming als Maastricht heeft alles in huis om congressen goed te kunnen faciliteren.
Een kans voor jongeren om hun talenten te ontdekken, van betekenis te zijn, nieuwe mensen te ontmoeten en keuzes te maken voor de toekomst. Daarbij maakt hun persoonlijke ontwikkeling en vrijwillige inzet voor anderen onze samenleving sterker.
The Masters bieden semi beschutte woonvormen, waar wonen en zorg gescheiden is, en ‘anders’ ontwikkelden samenwonen met o.a. studenten, met het doel om deze groep op termijn in staat te laten worden om zelfredzaam en zelfstandig te leven en te wonen.
De Tinkers Guild zet jongeren op de stoel van de maker en laat ze zien hoe leuk en gemakkelijk het kan zijn om een moderne maker te worden. Al tinkerend en knutselend oriënteren ze op de digitale wereld, hoe mensen online met elkaar omgaan en hoe ze hedendaagse technieken kunnen toepassen.
Bij de welzijnsorganisatie Trajekt kun je terecht voor ondersteuning op maat bij vragen over opgroeien en de ontwikkeling en de opvoeding van je kind(eren). Opvoedondersteuning Trajekt is kortdurend, gratis, oplossingsgericht, positief en deskundig.
CNME biedt educatie en voorlichting aan over natuur, milieu en duurzaamheid, met de duurzame werelddoelen als kompas. Daarnaast draagt CNME door kleinschalig ecologisch beheer bij aan de biodiversiteit in Zuid-Limburg. Deze werkzaamheden zijn erop gericht de biodiversiteit te vergroten.
MTB is een sociaal ontwikkelbedrijf dat werkzoekenden begeleidt in hun persoonlijke ontwikkeling op weg naar een duurzaam toekomstperspectief in arbeid of maatschappelijke participatie. Tegelijkertijd vervult MTB als onderneming klantvragen van opdrachtgevers uit diverse sectoren.
Olijfgroen is een webshop met concepten die bewustwording creëren en de wereld een beetje mooier maken. Met Limburg en de natuur als inspiratiebron. Ieder concept heeft impact op een ander SDG. Voor ieder verkocht product wordt door Trees for all een boom geplant!
Als onderwijsinstelling wil VISTA college de wendbare en vernieuwende mbo-partner in Zuid-Limburg zijn die klaar is voor de toekomst. Klaar om in de (Eu-)regio een breed en modern opleidingsaanbod aan te bieden. De fusie heeft een sterke basis gelegd voor mbo's in Limburg.
Stichting de Rollen verzorgt lessen, ondersteuning en andere activiteiten die aansluiten bij de SDGs. Ze zijn ambassadeur van de Global Goals. In deze rol stelt De Rollen zich met passie en expertise op als netwerkpartner die anderen helpt met verduurzamen.
Het Inspiratiehuis voor Ondernemers begeleidt al jarenlang ondernemers bij de start en ontwikkeling van hun eigen bedrijf: ze bieden individuele focusgesprekken, klankbordsessies met andere ondernemers en een 3-daags programma voor startende ondernemers.
Stichting CODE043 zorgt ervoor dat Maastrichtse jongeren steviger in hun schoenen leren te staan en stimuleert jongerenparticipatie. Jongeren kunnen er als vrijwilliger aan de slag en ervaring opdoen, activiteiten bijwonen of zelf een idee indienen.
Stichting Kenniscentrum Empowerment Maastricht verzorgt taallessen, workshops over positieve gezondheid en activiteiten. Het doel van de stichting is dat iedereen in de regio mee kan doen in de samenleving.
Bij SoapSeries wordt échte gezonde cosmetica gemaakt, rechtstreeks uit de lokale natuur zonder enige concessies. Denk aan vaste- en vloeibare zepen, crèmes en hydrolaten rechtstreeks uit ons mooie Zuid-Limburg.
SDG House Maastricht richt zich op verschillende groepen mensen in onze stad, gemeente en regio. Groepen die we graag met elkaar verbinden en die we elk op hun eigen manier kunnen ondersteunen en inspireren. Maar we vragen jou ook actief om input. We zoeken mensen die anders naar de stad kijken, mensen die met concrete ideeën en projecten een impuls kunnen geven aan de duurzame ontwikkeling van Maastricht en de stad en regio van morgen.
Of je nu werkt aan armoedebestrijding en ongelijkheid, innovatief bezig bent met energietransitie en circulaire economie, wilt bijdragen aan klimaatactie, investeert in duurzame mobiliteit, je inzet voor gendergelijkheid, een groot hart hebt voor toekomstbestendig onderwijs, onderzoek doet naar gezondheid of gewoon jouw steentje bij wilt dragen aan een duurzame toekomst… SDG House Maastricht, het stadslab voor duurzame ontwikkeling, is er voor jou. Sluit je aan en doe mee!
SDG House Maastricht nodigt mensen, bedrijven, kennisinstellingen, scholen en (maatschappelijke) organisaties uit die actief (willen) bijdragen aan een duurzame toekomst om partner te worden. Samen geven we vorm aan SDG House Maastricht.
1. Je onderkent de noodzaak en de urgentie van duurzame ontwikkeling
2. Je voelt een gedeelde verantwoordelijkheid voor het creëren van een leefbare wereld voor deze en volgende generaties, mensen hier en elders
3. Je onderschrijft het belang van de SDG’s voor het realiseren van een duurzame toekomst in jouw Limburgse gemeente en de Euregio
4. Je zet je in voor één of meerdere SDG’s óf bent dat van plan te doen
5. Je wilt de SDG’s zichtbaar binnen je eigen initiatief, bedrijf of organisatie actief uitdragen, zowel intern als extern
6. Je bent bereid om kennis te delen en anderen te helpen om stappen te zetten
7. Je werkt graag samen aan innovatieve projecten om het behalen van de SDG’s te versnellen
De Tapijntuin
De Tapijntuin is meer dan een biologische moestuin in het stadspark…
Wij zijn vrijwilligers met passie voor groenten, bloemen en kruiden. We koesteren de Tapijntuin waar iedereen kan kijken, voelen, ruiken en proeven van wat de natuur ons geeft. Mensen kunnen er ervaren waar gezonde voeding vandaan komt. We delen onze kennis en ons plezier en laten iedereen meegenieten van deze oase in het centrum van Maastricht. Samen met anderen willen we de stad groener, gezonder, leuker en duurzamer maken.
…de Tapijntuin, groene parel waar de natuur de stad helpt.
In de tuin kweken we op biologische wijze een grote variëteit aan gewassen en eetbare planten. Daarbij maken we gebruik van professionele kennis over telen, oogsten en voeding. Deze kennis delen we met een groeiend aantal vrijwilligers en bezoekers van de tuin. We nodigen allerlei groepen uit de samenleving uit om met ons te leren over vergeten en nieuwe groenten, kruiden en eetbare bloemen: al doende maken ze kennis met het proces van teelt naar tafel.
We geloven in de combinatie van gezonde voeding, bewegen en genieten. Met de Tapijntuin bieden we de stad een natuurrijke positieve plek waar mensen elkaar kunnen ontmoeten. We doen dit samen met andere partijen op Tapijn en met partners die onze doelstelling steunen.
Educatie Duurzaam Natuurlijk (EDN)
Educatie Duurzaam Natuurlijk is een eenmansbedrijf dat zich bezighoudt met duurzaamheidseducatie in de breedste zin van het woord. Mogelijkheden zijn het verzorgen van (een serie) lessen voor kids, het begeleiden van onderwijsteams, het organiseren van activiteiten, het geven van lezingen, en ga zo maar door. Projecten die EDN aanpakt hebben een begin én een eind en er komt altijd een flinke portie positieve energie bij vrij.
SDGs
SDG 4 en 13 staan centraal binnen het bedrijf, maar alle SDGs zouden in principe een rol kunnen spelen.
Studio Europa Maastricht
Contactpersonen:
Annelies van Rijen – programmamaker annelies.vanrijen@maastrichtuniversity.nl
Valentino Vondenhoff – communicatieadviseur v.vondenhoff@maastrichtuniversity.nl
Studio Europa Maastricht
Studio Europa Maastricht is een expertisecentrum voor Europa-gerelateerd debat en onderzoek. We zijn opgericht in 2018 en worden ondersteund door de partners van het Maastricht, Working on Europe-programma: Maastricht University, Provincie Limburg en Gemeente Maastricht. Samen positioneren we de Limburgse hoofdstad Maastricht en de regio als werk- en ontmoetingsplaats voor gesprek, debat, en kennis- en visieontwikkeling rondom Europese thema’s.
Ons team onderzoekt, ontdekt en betrekt. We are #WorkingonEurope.
Onze organisatie bestaat uit drie pijlers:
Academisch onderzoek:
Wij zijn een toonaangevend centrum op het gebied van aan Europa-gerelateerd onderzoek, met maatschappelijke impact.
Europees erfgoed: Wij brengen de nalatenschap van het Verdrag van Maastricht, sinds 2018 de trotse houder van het Europees Erfgoedlabel, tot leven.
Publiek debat: Wij stimuleren betrokkenheid en een kritisch debat. Ook verzamelen en delen we verhalen over Europa.
SDGs
Qua thematiek sluit een deel van onze programma’s aan op de SDG-doelstellingen 7 t/m 13 en 16. Onze bijdrage zit erin dat we publieksevenementen organiseren over de manier waarop Europese samenwerking wel of niet bijdraagt aan het behalen van die doelstellingen.
Maastricht Convention Bureau
Contactpersoon:
Ingrid Grimbergen, Marketing & Communications Manager
ingrid.grimbergen@maastrichtconventionbureau.com
Maastricht Convention Bureau
Congressen en evenementen bieden platforms om kennis te delen, te netwerken en om te leren van elkaars ‘best practices’. Een bestemming als Maastricht heeft alles in huis om congressen goed te kunnen faciliteren. Het Maastricht Convention Bureau (MCB) helpt congresorganisatoren bij de organisatorische en inhoudelijke aspecten van internationale wetenschappelijke congressen. MCB werkt onafhankelijk, is objectief en de dienstverlening is kosteloos. MCB wordt ondersteund door de Gemeente Maastricht, de Provincie Limburg en door zo’n zeventig netwerkpartners.
Naast het mede mogelijk maken van een succesvol congres, verbinden wij internationale congresorganisatoren met lokale initiatieven om samen te werken aan activiteiten die een blijvende, positieve impact kunnen maken. Als innovatieve stad hechten we veel waarde aan kwaliteitsonderwijs. (SDG 4) We bieden organisatoren die een congres laten plaats vinden in Maastricht, meerdere manieren om een nalatenschap ofwel ‘legacy’ na te laten op dit specifieke gebied. Zo houdt de kunstbeurs Tefaf een leerstoel op het gebied van Oncologie in het academisch ziekenhuis in Maastricht en ondersteunen zij internationale stages voor jonge promovendi.
Ten tweede is Maastricht een compacte stad en moeten we onze ruimte zo goed mogelijk gebruiken. Het omvormen van een oude snelweg tot een groen wandel- en fietspad (Groene Loper) is een mooi voorbeeld van hoe gewerkt wordt aan een duurzamere stad (SDG 11). Naast het bevorderen van ‘groen vervoer’ bij onze congresdeelnemers, zoals wandelen, fietsen en elektrisch busvervoer, willen we de stad Maastricht ‘vergroenen’ om haar nog aantrekkelijker te maken om in te wonen, werken en recreëren. Om onze duurzaamheidsdoelstellingen te bereiken zijn we betrokken bij samenwerkingsverbanden (SDG 17) met de gemeente, bedrijven, kennisinstellingen en onze partners uit de congresindustrie.
MatchMATE Zuid
Maatschappelijke diensttijd Maastricht – MatchMATE Zuid
Contactpersoon:
Gerard Bekker – MDT coach Maastricht Heuvelland
gerard.bekker@trajekt.nl
0648041013
Maatschappelijke stages in Maastricht Heuvelland
MDT is de ontdekkingsreis voor jongeren tussen de 14 en 27 jaar naar de beste versie van henzelf. Een kans voor jongeren om hun talenten te ontdekken, van betekenis te zijn, nieuwe mensen te ontmoeten en keuzes te maken voor de toekomst. Daarbij maakt hun persoonlijke ontwikkeling en vrijwillige inzet voor anderen onze samenleving sterker.
Waarom MDT?
De maatschappelijke diensttijd is bedoeld als een aanvulling op het jongerenwerk om bij te dragen aan welzijnsuitdagingen zoals eenzaamheid, werkloosheid, onderwijsachterstanden en schulden.
Veel jongeren weten niet welke richting ze op willen doordat ze nog niet weten wat ze leuk vinden of wat bij ze past. Daardoor kan het moeilijk zijn een studiekeuze te maken of soms op een studie te blijven die je niet motiveert. Werk vinden zonder studie, al opgedane werkervaring of een netwerk kan moeilijk zijn.
MDT kan hierbij een oplossing bieden doordat het de deur opent voor jongeren om bij diverse organisaties te gaan proberen en te ontdekken. Om uit te vinden wie ze zijn, wat ze willen en wat mogelijke wegen zijn om daar te komen.
Jongeren ontvangen voor hun deelname een certificaat, 150 euro vergoeding, begeleiding van een coach en allerlei workshops en groepssessies.
The Masters
The Masters als algemene voorziening is ‘de verbindende / micropublieke plek’ in een buurt. Het biedt ‘huiskamers’ voor de wijkbewoners, inwonersondersteuning d.m.v. beantwoording van hulp- en zorgvragen en het aanbieden van services en diensten. Ook huizen er Sociaal Maatschappelijke initiatieven, voorzieningen en organisaties mede t.b.v. kortdurende ondersteuning en kan er deelgenomen worden aan (dag-)activiteiten. Tevens wordt er werkgelegenheid gecreëerd door vraag en aanbod elkaar te laten ontmoeten.
Sociaal omdat iedereen mee mag doen, alle kwaliteiten worden ingezet. Een concept dat staat voor zelforganisatie, zelfbestuur en zelfredzaamheid. Daarbij creëren The Masters unieke semi beschutte woonvormen, waar wonen en zorg gescheiden is, en ‘anders’ ontwikkelden samenwonen met o.a. studenten in een lerende community. De helende omgeving en de wederkerigheid staan centraal en zorgt ervoor dat deze groep in staat is om op termijn zelfredzaam en zelfstandig te leven en te wonen.
Tinkers Guild
Bij de Tinkers Guild zetten we jongeren op de stoel van de maker en laten ze zien hoe leuk en gemakkelijk het kan zijn om een moderne maker te worden en de magie van het digitale tijdperk te ontrafelen.
Al tinkerend en knutselend oriënteren ze op zichzelf, de digitale wereld, hoe mensen online met elkaar omgaan en hoe ze hedendaagse technieken op creatieve wijze kunnen toepassen. Door ze aan te sporen grenzen te verleggen en op onderzoek uit te gaan zorgen we ervoor dat ze de grote uitdagingen van onze tijd aan durven gaan en gelijke kansen voor zichzelf en anderen weten te creëren.
TINKEREN IN EEN NOTENDOP
Denken: Krijg nieuwe inzichten, deel ideeën en verbreed je horizon.
Durven: Durf stappen te zetten, je grenzen opzoeken en die verleggen.
Doen: Zit zelf aan de knoppen, experimenteer en ga uitdagingen aan.
Alleen samen kunnen we de volgende generatie inspireren en activeren om verantwoord en met vertrouwen om te gaan met de tools van morgen.
Trajekt
Waar mensen zijn, zijn wij! Als inwoner van Maastricht of een van de Heuvellandgemeenten wil je samen met anderen prettig kunnen leven. In jouw omgeving gebeurt van alles.
Samen maken we opvoeden leuk! Bij Trajekt kun je terecht voor ondersteuning op maat bij vragen over opgroeien en de ontwikkeling en de opvoeding van je kind(eren). We denken graag met je mee vanuit je eigen deskundigheid. Opvoedondersteuning Trajekt is kortdurend, gratis, oplossingsgericht, positief en deskundig. Met respect voor jouw privacy.
Je doet graag iets voor anderen, de buurt en uiteindelijk ook voor jezelf. Daarom werk je mee aan dat ene evenement of die activiteit, je bent betrokken bij jouw wijk of buurt. Ook als het even wat minder gaat met jezelf, kun je gewoon vertrouwen op Trajekt voor dat stukje advies en ondersteuning.
Trajekt werkt grotendeels in opdracht van de gemeente Maastricht en de Heuvellandgemeenten. Wij voeren voor deze gemeenten de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO) uit. Deze wet gaat ervan uit dat je zelf verantwoordelijk bent voor je eigen (woon)omgeving en dat mensen onderling voor elkaar zorgen. Dat is vaak lastig. Niet alles is zomaar geregeld in de buurt. Trajekt wil je graag ondersteunen en stimuleren bij het nemen van deze eigen verantwoordelijkheid. Daarom gaan we samen op zoek naar wat jij voor de buurt en voor anderen kunt betekenen.
Zo ziet Trajekt welzijnswerk en zo zullen wij ook de komende jaren samen met iedereen gaan werken aan zelfstandige bewoners en een fijne buurt om in te wonen.
CNME
Waar mensen zijn, zijn wij! Als inwoner van Maastricht of een van de Heuvellandgemeenten wil je samen met anderen prettig kunnen leven. In jouw omgeving gebeurt van alles.
Samen maken we opvoeden leuk! Bij Trajekt kun je terecht voor ondersteuning op maat bij vragen over opgroeien en de ontwikkeling en de opvoeding van je kind(eren). We denken graag met je mee vanuit je eigen deskundigheid. Opvoedondersteuning Trajekt is kortdurend, gratis, oplossingsgericht, positief en deskundig. Met respect voor jouw privacy.
Je doet graag iets voor anderen, de buurt en uiteindelijk ook voor jezelf. Daarom werk je mee aan dat ene evenement of die activiteit, je bent betrokken bij jouw wijk of buurt. Ook als het even wat minder gaat met jezelf, kun je gewoon vertrouwen op Trajekt voor dat stukje advies en ondersteuning.
Trajekt werkt grotendeels in opdracht van de gemeente Maastricht en de Heuvellandgemeenten. Wij voeren voor deze gemeenten de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO) uit. Deze wet gaat ervan uit dat je zelf verantwoordelijk bent voor je eigen (woon)omgeving en dat mensen onderling voor elkaar zorgen. Dat is vaak lastig. Niet alles is zomaar geregeld in de buurt. Trajekt wil je graag ondersteunen en stimuleren bij het nemen van deze eigen verantwoordelijkheid. Daarom gaan we samen op zoek naar wat jij voor de buurt en voor anderen kunt betekenen.
Zo ziet Trajekt welzijnswerk en zo zullen wij ook de komende jaren samen met iedereen gaan werken aan zelfstandige bewoners en een fijne buurt om in te wonen.
MTB
MTB is een sociaal ontwikkelbedrijf dat werkzoekenden begeleidt in hun persoonlijke ontwikkeling op weg naar een duurzaam toekomstperspectief in arbeid of maatschappelijke participatie. Tegelijkertijd vervult MTB als onderneming klantvragen van opdrachtgevers uit diverse sectoren. Deze bedrijfsactiviteiten bieden de werkomgeving waarbinnen talentontwikkeling een dubbele opbrengst genereert. Zo vinden we de balans tussen sociale en economische doelen.
In het voorjaar 2022 heeft MTB meegedaan aan de SDG-Challenge (van Soapbox). Hieruit volgend zijn wij bezig met de doorontwikkeling van ons SDG-project. QR-code en een online awareness platform voor de sociale inclusie van mensen met een arbeidshandicap. Concreet zetten wij ons in voor impact op SDG’s 4, 8, 10 en 17. De website heeft meerdere aandachtspunten; informatie over het productieproces; aandacht en onderwijs over de SDGs; de verhalen van MTB-werkers; en de maatschappelijke bijdrage (aan de SDGs) van de deelnemende bedrijven. MTB werkt samen met partnerbedrijven in en rondom de regio Limburg die zich inzetten voor de SDGs. De QR-code wordt gestickerd op eindproducten van MTB-werkers en hun werkgevers. Zo leest de consument over hun eigen bijdrage aan sociale inclusie en de SDGs!
Olijfgroen
Webshop met concepten die bewustwording creëren en de wereld een beetje mooier maken. Met Limburg en de natuur als inspiratiebron. Ieder concept heeft impact op een ander sdg. Zo laten we zien hoe fantastisch bomen zijn met “boomkracht”, hoe mooi de wereld is met een duurzaam alternatief voor het traditionele bosje bloemen “hemel op aarde”, kweken we bewustwording rondom het wegwerpproduct kerstboom met onze “No Dennenboom” en halen we een ge-upcycel-de schapenvacht “het mergelwandschaap” in huis om aandacht te vragen voor verspilling van wol.
Het beste is, voor ieder verkocht product wordt door Trees for all een boom geplant! Zo bouwen we samen aan een wereld die het waard is om in te leven.
VISTA College
VISTA college is in zeer korte tijd een bekende en gevestigde naam geworden in Zuid-Limburg. Meer dan 13.000 studenten en 3.000 cursisten weten ons dagelijks te vinden. Als onderwijsinstelling wil VISTA college de wendbare en vernieuwende mbo-partner in Zuid-Limburg zijn die klaar is voor de toekomst. Klaar om in de (Eu-)regio een breed en modern opleidingsaanbod aan te bieden. De fusie heeft een sterke basis gelegd voor goed middelbaar beroepsonderwijs in Limburg. Deze basis willen we in de komende periode verder uitbouwen en tot volledige ontplooiing laten komen. Hierop inspelend, hebben we onze missie en visie geformuleerd.
De basiskernwaarde van VISTA college is respectvol: om elkaar te zien moet je respect tonen voor het anders zijn van die ander. Door samen te werken kunnen we een eerlijk oordeel vormen over wat we zien. Door het geven van oprechte persoonlijke aandacht tonen we onze nieuwsgierigheid en door onszelf ondernemend op te stellen, kunnen we onszelf en onze organisatie flexibel aanpassen aan de altijd veranderende context.
Het SDG-lesmateriaal wordt op dit moment ontwikkeld binnen de burgerschapslessen.
Stichting de Rollen
Stichting de Rollen verzorgt lessen, ondersteuning en andere activiteiten die aansluiten bij de SDGs. Wij zijn ambassadeur van de Global Goals. In de rol van ambassadeur van de Global Goals stelt De Rollen zich met passie en expertise op als netwerkpartner die anderen helpt met verduurzamen.
In de klas en in het buurthuis spreken we meestal over de 17 werelddoelen. Op scholen geven we ‘s werelds grootste les; ‘de 17 doelenles’, gevolgd door twee weken actie. Voor buurten en organisaties verzorgen we lezingen, workshops en teambuildingsactiviteiten rondom de Global Goals.
We zitten vol verwondering en hebben groot respect voor alles wat onze wereld zo mooi maakt: natuur, solidariteit en ondernemerschap. We hebben de hoop en verwachting dat we samen kunnen zorgen dat die mooie, maar kwetsbare wereld er morgen ook nog is.
Visie
Stichting De Rollen is zich ervan bewust dat niet iedereen de ‘luxe’ heeft om met duurzaamheid bezig te zijn. De Rollen is er wel van overtuigd dat iedereen in kleine stapjes wil bijdragen aan een wereld waarin we minder verspillen, minder ‘nemen’ en waarin iedereen meedoet. ‘Niet omdat het moet, maar omdat de wereld zo mooi is’.
Missie
Vanuit de combinatie van passie, kennis en attitude wil Stichting De Rollen een betere toekomst dichterbij brengen. De Rollen doet dat door iedereen zelf de stappen te laten zetten die in zijn of haar macht liggen. De Rollen maakt het grote klein: de hele wereld kunnen wij niet veranderen, wel wat we op onze boterham doen. En als iedereen de juiste stapjes zet, brengen al die stapjes samen ons dichterbij de gedroomde optelsom: een betere wereld.
Inspiratiehuis voor Ondernemers
CODE043
Stichting CODE043 zorgt ervoor dat Maastrichtse jongeren steviger in hun schoenen leren te staan en stimuleert jongerenparticipatie. Iedereen moet de kans krijgen om mee te doen in de samenleving. Je kunt bij ons als vrijwilliger aan de slag en ervaring opdoen, onze activiteiten bijwonen of een idee indienen. Wil jij frieten bakken voor je buurt? Een film over mantelzorg maken, jongeren leren koken of een dagje karten met jongeren die het moeilijk hebben? Het is allemaal mogelijk en wij helpen je daar graag bij!
We organiseren regelmatig activiteiten waarmee je skills leert die je niet altijd tegenkomt als je naar school gaat, werkt of studeert. Jij bepaalt waar je meer over wilt leren en dat doe je samen met andere jongeren die je ontmoet.
SDGs
Met bijna alle SDG’s heeft CODE043 affiniteit. Veel van deze doelen zijn een belangrijk thema voor jongeren. We staan bijvoorbeeld net als veel jongeren voor een beter klimaat of staan we achter een duurzame stad. De volgende SDG’s zien wij als doelen om aan te werken:
Goede gezondheid en welzijn – We dragen bij aan een veilige plek voor jongeren waar ze skills leren die hun (mentale) weerbaarheid vergroten. Iedere jongere moet zich happy en welkom voelen in deze stad.
Ongelijkheid verminderen – CODE043 wilt dat iedere jongeren die een binding heeft met Maastricht dezelfde kansen moet krijgen of je nu rijk of arm bent. We zijn er voor jongeren die voortijdig hun school verlaten, of om wat voor een reden niet lekker in hun vel zitten en daardoor niet het beste uit zichzelf kunnen halen. We kijken naar wat jij nodig hebt. Wil je meedoen of juist uitgedaagd worden of skills ontwikkelen. Het is allemaal mogelijk!
Partnerschap om doelen te bereiken – Ons doel is dat jongeren zich happier voelen en dat betekent dat we hiervoor samenwerking zoeken met diverse partners die jongeren op het gebied van welzijn of cultuur helpen. Door samenwerking sta je sterker. Zolang het maar door, voor en met jongeren is. Je kunt samen krachtigere projecten opzetten of jongeren beter helpen door je netwerk in te zetten.
Kenniscentrum Empowerment Maastricht
Het doel van stichting Kenniscentrum Empowerment Maastricht is dat iedereen in Maastricht en Heuvelland mee kan doen in de samenleving. We geven daarom taallessen, workshops over positieve gezondheid en organiseren (sociale) activiteiten. Daarnaast werken we met organisaties en experts samen om onze cursisten verder te kunnen helpen. We geloven dat iedereen zich kan ontwikkelen op zijn/haar/hen manier. Ons motto is daarom dan ook “Je kunt niet falen tenzij je opgeeft.” We zijn altijd op zoek naar nieuwe taaldocenten en vrijwilligers. Wil je kennis met ons maken? Loop gerust eens bij ons naar binnen voor een kop koffie en een kennismakingsgesprek.
SoapSeries
Bij SoapSeries wordt échte gezonde cosmetica gemaakt, rechtstreeks uit de lokale natuur zonder enige concessies. Denk aan vaste- en vloeibare zepen, crèmes en hydrolaten rechtstreeks uit ons mooie Zuid-Limburg.
Hiervoor leggen we zelfs het allereerste cosmetica bos ooit aan! Het allereerste bos dat voor ons zelfstandig, duurzaam en lokaal ingrediënten kan produceren voor onze huid. Dit zal naast zeer gezonde cosmetica, bijzondere kennis opleveren betreft biodiversiteit en het effectief inzetten en aanvullen van de huidige voedselbossen.
SoapSeries gelooft in samenwerking. Samenwerking is volgens ons de key tot een betere wereld. Samen kunnen we de natuur helpen, eenzaamheid verminderen en gezonder gaan leven. Samenwerking is dan ook al gevonden met kunstenaars, artiesten en lokale ondernemers als een imker, landschapsbeheerders, hotels, boeren
en nog tientallen anderen.
Naast het aanleggen van een cosmetica bos en het starten van samenwerkingen zet SoapSeries zich ook in voor circulariteit. Wij zijn dan ook eindeloos opzoek naar lokale partners om de échte kringloop economie daadwerkelijk te laten groeien.
Kortom, wij doen alles om eindelijk eens échte, lokale en gezonde cosmetica te produceren in samenwerken met onze grootste liefde: de lokale natuur. Voor onze en volgende generaties