Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

Struinen langs de Grensmaas bij Borgharen

September 25, 2021 @ 2:00 pm - 4:00 pm

Zaterdag 25 September 2021   

Tijd: 14:00 – 16:00
Prijs: Gratis! (aanmelding verplicht)
Groepsgrootte: min. 10 en max. 20 personen (kinderen onder begeleiding van volwassene)
Locatie: Borgharen (vertrek vanaf P-plaats tegenover Bovenstraat 3 Borgharen, bij de bushalte)


Samen met een gids ga je al struinend op ontdekkingstocht langs de Maas bij Borgharen. Al lopend leer je zo meer over het Grensmaasproject: hoogwaterbescherming, grindwinning en het nieuwe natuurgebied Rivierpark Maasvallei.

In deze wandeling maak je kennis met een gebied waar de natuur haar gang mag gaan. Meegenomen door de wind, het water of de dieren, kiemen zaden van kruiden en bomen, en hun bloemen lokken insecten die snoepen van de nectar en het stuifmeel. Zo helpen deze kleine beestjes mee met de bestuiving waardoor weer nieuwe zaadjes gevormd kunnen worden. Deze miljoenen zaadjes zijn ook een lekker hapje voor vogels en muizen die, gelokt door deze overvloed aan voedsel, naar dit gebied toe trekken.

Konikpaarden en Gallowayrunderen zijn de grote grazers die ervoor zorgen dat de bosvorming in toom wordt gehouden. Het hele jaar rond lopen zij al foeragerend door het gebied en wie weet……misschien komen we ze tegen op onze struintocht. De kuddes hebben een hechte familieband en kuddegenoten zorgen goed voor elkaar. Door alle seizoenen heen, met hitte en kou, bij droogte en nattigheid. Belangrijk is dat we deze dieren met rust laten. Aan ons mensen ook de taak om het gebied vrij te houden van zwerfvuil. Daarom worden er opruimacties voor vrijwilligers georganiseerd om de aangespoelde rommel, die na de hoogwaterperiode op de oevers achterblijft, weg te halen.

Nu is het gebied een kleurrijke lappendeken van bloemen, struiken,waterstroompjes en grindbanken – oeroude stenen die hier zijn neergelegd door de Maas. Lekker steentjes ketsen op het water en kijken wie de hoogste toren kan bouwen…… Jazeker, er wordt tijdens de struintocht ook gespeeld!


Dit evenement draagt bij aan de SDG’s: goede gezondheid en welzijn, klimaatactie, leven in het water en leven op het land.


In samenwerking met CNME Maastricht en Regio en ARK Natuurontwikkeling (www.ark.eu).


Aanmelden kan tot donderdag 23 september door een een email te sturen of te bellen naar Josien Boekel:

Email: josien.vanboekel@cnme.nl

Tel. 0683896836

Details

Date:
September 25, 2021
Time:
2:00 pm - 4:00 pm
Event Categories:
, ,
Website:
http://www.ark.eu

Venue

Borgharen
Bovenstraat 3
Borgharen, Limburg 6223 AC Netherlands
+ Google Map
Phone
0683896836
View Venue Website
Translate »