Local Goal Getter Toos Hofstede
August 3, 2021
Local Goal Getter Monique Lancée
August 3, 2021
Local Goal Getter Toos Hofstede
August 3, 2021
Local Goal Getter Monique Lancée
August 3, 2021

Local Goal Getter Mira Bakker: op alle fronten aan de slag met duurzaamheid

Deze week gaan we in gesprek met Mira, een inspirerende studente die op allerlei fronten bezig is met duurzaamheid. Als meisje zat zij bij Scouting St. Gerlach, waar je in maar ook met de natuur bezig bent (SDG#14 en #15). Afgelopen jaar is zij afgestudeerd in de Bachelor International Relations and Affairs op het UCM. Om haar tussenjaar naar een Master te overbruggen, heeft Mira zich aangemeld voor een Traineeship aangeboden door SDG House Network en TheRockGroup.

SDG professionals aan de slag met vraagstuk MECC

Sinds 1 maart is de eerste editie van SDG Traineeship ter wereld begonnen! Mira is daarmee één van de eerste trainees, gebaseerd in Limburg. Samen met vier andere trainees heeft zij een opdracht van het MECC ontvangen: hoe kan het MECC zichzelf verduurzamen? De eerste stappen zijn al gezet, maar er valt nog een hoop te winnen. Het is dan ook een uitdagend vraagstuk voor de SDG professionals. Hierbij keken zij naar de bedrijfsvoering en waarden van het MECC, en zochten een aantal SDG’s uit die daar het beste bij passen, namelijk: #8 Eerlijk Werk en Economische Groei, #12 Verantwoordelijke Consumptie en Productie, #13 Klimaatactie en #17 Partnerschap om Doelstellingen te bereiken. Gedurende vijftien weken schrijft het projectteam een consult rapport met daarin een nulmeting van het beleid van het MECC ten opzichte van deze doelen en hoe zij daarin volgende stappen kunnen zetten.

WSDG Talks met gastsprekers
Naast dit project waar één dag per week aan gewerkt wordt, vindt er elke dinsdagavond een interactieve SDG Talk plaats, waarbij gastsprekers uit verschillende sectoren en soorten organisaties vertellen over de implementatie van de SDG’s dat vergezelt gaat met systeemverandering. Zo zijn de eerste Talks gehouden door Rob van Tulder, hoogleraar International Business – Society Management op Erasmus Universiteit. Andere SDG Talks gingen bijvoorbeeld over Biosphere internationaal, Diversiteit & Inclusiviteit en de ‘Hervorming’ van de economie. Tijdens de afsluitende sessie gaat het over de toekomst van de SDG professionals.

In aanraking met SDG House Maastricht
De SDG Traineeship is voor Mira niet haar eerste aanraking met de Sustainable Development Goals. Hiervoor is zij tijdens het schrijven van haar thesis met het lokaliseren van de SDG’s als onderwerp in aanraking gekomen met ons als SDG House Maastricht. Via dat contact heeft zij interviews afgenomen met potentiële partners van SDG House, waarbij het draaide om de bekendheid en eventuele interesse in de SDG’s. Dit onderzoek heeft voor ons een prachtige ingang gegeven voor het uitbreiden van het SDG House netwerk in Limburg.

Ook bij AIESEC aan de slag met SDG’s
Daarnaast heeft Mira zich sinds vorig jaar aangesloten bij AIESEC, die de duurzaamheidsdoelen hoog in het vaandel hebben. Zo komen de SDG’s weer op haar pad. Afgelopen april is er bijvoorbeeld het nationale project World Largest Lesson georganiseerd. Samen met een aantal collega’s van AIESEC nam Mira deel aan dit project; zij gaven een interactieve gastles over de SDG’s op de tweetalige middelbare school in Luik. Mira vertelt hoe leuk het was om te zien dat de leerlingen in eerste instantie geen kennis hebben van de doelen, maar naar het vorderen van de les veel ideeën bedenken hoe zij impact kunnen hebben.

Een echte aanrader
Terugkomend op de SDG Traineeship, vertelt Mira dat het een echte aanrader is: een mooie ervaring waar je praktijkervaring op kunt doen betreffende consultatiewerk. Via deze weg krijgt zij de mogelijkheid de theorielessen van haar Bachelor in praktijk te brengen en aan een ‘echte’ case voor een bestaand bedrijf te werken. Het uitdagende vraagstuk dat MECC heeft gesteld is een interessante voorbereiding op toekomstig werk: ze is erachter gekomen dat ze graag de consultatiewereld in wil duiken. Wij wensen Mira veel succes met het afronden van haar Traineeship en het voortzetten van haar (studie)carrière!

Als laatste wil onze inspirerende Local Goal Getter nog een tip geven: ‘houd het gesprek rondom SDG’s gaande! Breng de duurzaamheidsdoelen dichter bij de mensen door de boodschap te vertolken. Belangrijk daarbij is om gedrag niet af te straffen, we willen juist motiveren!’

Ook interesse in de SDG Traineeship? Meer informatie vind je op https://www.sdghouse.org/sdg-traineeship/ . Inschrijven kan tot en met 15 juni.

Local Goal Getter Mira Bakker: op alle fronten aan de slag met duurzaamheid

Translate »