Local Goal Getter John Steijns
August 2, 2021
Local Goal Getter Arthur Bribosia
August 3, 2021
Local Goal Getter John Steijns
August 2, 2021
Local Goal Getter Arthur Bribosia
August 3, 2021

Local Goal Getter Saskia Hermens zet zich als raadslid in voor een duurzaam en circulair Maastricht

Op de vraag wat Groenlinks raadslid Saskia Hermens het liefst doet op haar werk, antwoordt ze kort en krachtig: dingen die haar inspireren. En dat zijn er nogal wat. Als geboren en getogen Maastrichtenaar zet Saskia zich met passie in voor een groene, duurzame, en circulaire gemeente. Ze is sinds 2003 actief in de lokale politiek, eerst als burgerraadslid en vanaf 2006 als gekozen raadslid. Haar portefeuilles bestaan onder andere uit natuur, afvalbeleid, duurzaamheid, en een ecologisch landschap. Deze onderwerpen beslaan niet alleen haar werk, maar vormen een rode draad door heel haar leven. Zo staat ze me te woord in haar tuin, waar ze in haar moestuintje haar eigen verse groente en kruiden kweekt. Ook hangen er vogelhuisjes en staat er een ton waarin regenwater wordt opgeslagen. Saskia is bekend met de duurzame ontwikkelingsdoelen, en vertelt me aan haar tuintafel over hoe deze samenkomen in haar werk en privéleven.

Een groenere stad

Saskia pleit voor een gemeente waarin de stad en de natuur elkaar kunnen ontmoeten op een duurzame manier (SDG #11). Ze wil haar eigen twee kinderen, en alle andere jonge mensen, inspireren door hen de natuur terug te geven, zelfs in een drukke stad als Maastricht. Ze wil dit bijvoorbeeld doen door natuurspeeltuinen te creëren, waar kinderen kunnen klimmen en klauteren. Ook ziet ze een oplossing in gevelgroen, waar planten de ruimte krijgen om tegen muren op te groeien, en het plaatsen van extra bomen in de binnenstad. Ook vindt ze dat nieuwbouwprojecten meer ruimte moeten geven aan groen, bijvoorbeeld door bomen en planten mee te nemen in het ontwikkelplan. Het extra groen zorgt voor verkoeling in de steeds hetere zomers, wat door klimaatverandering van steeds groter belang wordt (SDG #13).

Een voorbeeld voor de nieuwe generatie
Ook op andere vlakken wil ze de nieuwe generatie inspireren. Zo is Saskia hard aan het werk om een nieuw, circulair afvalsysteem tot stand te brengen in de 24 basisscholen van de gemeente Maastricht (#12). Het frustreert Saskia om te zien dat, ondanks pogingen van scholen om afval te scheiden, uiteindelijk alles vaak bij elkaar wordt gegooid. Dit geeft een verkeerd voorbeeld aan de kinderen, en leidt tot een enorme afvalberg. Saskia probeert, samen met collega’s, het voor elkaar te krijgen dat gft-afval voortaan door de gemeente wordt opgehaald bij de scholen. Ze is in gesprek met de gemeente en de scholen om te zien waar de behoeftes liggen. Soms vindt ze het lastig om dingen voor elkaar te krijgen - door strenge regelgeving en haar beperkte mandaat als raadslid duurt het soms maanden voordat het lukt om een verschil te maken; een groot geluk dus, dat Saskia absoluut geen opgever is.

Iets heel kleins, en iets heel groots
Een voorbeeld van haar doorzettingsvermogen betreft de waterpunten in de stad. Op verschillende punten in Maastricht staan palen, waar mensen gratis drinkwater uit kunnen tappen. Het lijkt een idee waar iedereen van profiteert, maar toch duurde het bijna een jaar voordat dit initiatief van Saskia van de grond kwam. Uiteindelijk is het haar toch gelukt, waardoor ze een groot aandeel heeft in de vermindering van het gebruik van plastic flesjes (SDG #12), en het beschikbaar stellen van schoon, gratis water voor iedereen (SDG #3 en #6). ‘Zo’n waterpunt is iets heel kleins, maar toch betekent het voor mij iets heel groots’ zegt ze trots.

Verandering begint bij jezelf
De enige manier waarop we deze aarde kunnen doorgeven aan onze kinderen, is als we er keihard aan werken om klimaatverandering tegen te gaan, vindt Saskia. Hoe dan? Dat is vrij simpel. Onze maatschappij is ingericht op consumeren, maar Saskia gelooft niet dat we daar gelukkig van worden. Zo koopt ze zelf nauwelijks nieuwe dingen. Als ze iets nodig heeft, vraagt ze eerst aan haar buurman of ze het kan lenen, voordat ze naar de winkel gaat. Ook maakt ze veel zelf - wasmiddel, theemutsen, tassen, of een poppendekentje voor haar dochter. Het allerbelangrijkst vindt ze het om haar kinderen de waarde van een duurzaam leven te laten inzien. In plaats van naar de H&M te gaan, shopt ze met haar dochter in de kledingkast van haar nichtje. En haar zoon? ‘Die heeft vorig jaar meegelopen met de klimaatmars, hij stond zelfs in de krant!’

Oproep aan jongeren
Saskia doet dus hard haar best om het juiste voorbeeld te geven, of dat nu aan haar kinderen of collega’s is. Maar, vindt ze, we zijn er nog lang niet. Zo loopt ze vaak tegen bureaucratische blokkades aan. De oplossing hiervoor vindt ze in de samenwerking tussen de generaties. De macht ligt nu bij de oudere generaties; zij moeten bewuste keuzes gaan maken. De jongere generaties kunnen daarbij helpen door hun stem laten horen. En dus doet ze graag een oproep aan alle jongeren. Zij zijn de toekomst, en alleen met behulp van hen lukt het om de duurzame ontwikkelingsdoelen te behalen.

Interview: Fleur Leijte
Fotos: Fleur Leijte

Local Goal Getter Saskia Hermens zet zich als raadslid in voor een duurzaam en circulair Maastricht

Translate »