SDG JONGEREN MURAL

Paint a better picture!

Onder leiding van wereldberoemde kunstenaar Collin van der Sluijs maken 17 jonge kunstenaars in de dop en een jonge dichter een muurschildering over hun visie, dromen en wensen, maar ook de zorgen van hun generatie over de (niet) duurzame toekomst die hen te wachten staat. 

WAAR EN WANNEER?

De SDG Jongeren Mural wordt live geschilderd op de drie pijlers van De Krul in het Sphinxkwartier (bij de Noorderbrug) tijdens het Act For Global Goals Festival op

25 september (10:30 - 13:00 en 14:00 - 16:30) en 26 september (10:30 - 13:00).

De onthulling van de mural is op 26 september (15:30 - 16:00).

DOE MEE MET DE ONTWERPWEDSTRIJD

Wil jij jouw kunstwerk zien schitteren in de prachtige binnenstad van Maastricht?

Dan is dit jouw kans!

Maak een schilderij of gedicht over de visie, dromen en wensen, maar ook de zorgen van jongeren uit jouw generatie.

HET ONTWERP

Collin van der Sluijs is beroemd om zijn natuurlijke ontwerpen, zoals de muurschildering van de Zanglijster naast de Muziekgieterij.

De ontwerpen op de twee brugpijlers passen hierbij. Samen vormen ze één verhaal. Op de eerste pijler komt een schildering van een echte Maastrichtse plant: het stengelomvattend havikskruid. Deze zeldzame soort groeit uit oude stadsmuren en staat symbool voor pionieren, hoop en veerkracht.

Op de tweede pijler, in het Lage Frontenpark, komt de gevlekte aronskelk, een plant die al eeuwenlang synoniem staat voor verdriet, zorgen en afscheid nemen, bijvoorbeeld van de manier waarop we nu (on)duurzaam bezig zijn.

Daaromheen komen 17 bladeren met daarin ontwerpen van jongeren. Op de derde pijler, naast het water, komt een Haiku, een Japanse dichtvorm.

REGELS

De deadline voor het insturen van jouw bijdrage is 24 september om 17:00 aanstaande. Voor het schilderij gelden de volgende regels:

1) Kies één van de drie sjablonen (bladeren). Let op: jouw ontwerp moet hier binnen passen. Op de pijler is jouw kunstwerk ongeveer 60x60 cm groot.

2) Kies één of meerdere van de duurzame ontwikkelingsdoelen (SDG’s) die je belangrijk vindt. Denk bijvoorbeeld aan het bestrijden van honger, armoede, ongelijkheid, gender gelijkheid, klimaat actie.

3) Maak een beeldende interpretatie (tekening of schildering) van jouw duurzame dromen of zorgen. Kijk goed naar de kleuren van de Zanglijster.

4) Vertel ons (in een filmpje of in tekst) waarom je dit kunstwerk hebt gemaakt: wat betekent het, waarom is het belangrijk?

5) Maak een foto van jouw kunstwerk en stuur het -samen met je uitleg- voor 24 september om 17:00 aanstaande in naar actforglobalgoals@mondiaalmaastricht.nl onder vermelding van je naam, telefoonnummer en leeftijd.
Of stuur het via Whatsapp naar: +31-6-34347277.

6) BELANGRIJK: als je je opgeeft, ben je op 25 of 26 september beschikbaar om te verven

Voor de Haiku gelden de volgende regels:

1) De winnende Haiku gaat over de toekomst van jouw generatie en jullie duurzame dromen of zorgen. Het wordt geplaatst midden in de natuur, dicht bij het water. Deze thema’s zijn belangrijk.

2) Hou je aan de regels van deze dichtkunst: drie regels, waarvan de eerste regel 5, de tweede regel 7 en de derde regel weer 5 lettergrepen telt

3) Vertel ons (in een filmpje of in tekst) waarom je dit gedicht hebt gemaakt: wat betekent het, waarom is het belangrijk?

4) Stuur je gedicht -samen met je uitleg- voor 24 september 17:00 aanstaande in naar actforglobalgoals@mondiaalmaastricht.nl onder vermelding van je naam, telefoonnummer en leeftijd. Of stuur het via Whatsapp naar: +31-6-34347277.
dri

SELECTIE

Uit de ingezonden beeldende interpretaties kiezen we 17 ontwerpen die verwerkt worden in de murals van kunstenaar Collin van der Sluis.

Samen met hem schilderen de winnende kunstenaars hun werk tijdens het Act for Global Goals festival (24-25-26 september) op twee pijlers van De Krul bij de Noorderburg.

Ook wordt er één winnend Haiku gedicht geplaatst op een derde pijler van De Krul, de poort naar Maastricht waar natuur en stad samenkomen.

WAT ZIJN SDG'S?

De SDG’s zijn 17 duurzame doelen om van de wereld een betere plek te maken. Hier kun je er meer informatie over vinden.

SDG JONGEREN MURAL ONTHULLING

Om de murals goed te laten landen moeten de pijlers helemaal worden schoongemaakt en in de grondverf worden gezet.

Dit zal gebeuren op 23 en 24 september. Ook hiervoor kunnen mensen zich nog aanmelden, zodat de jonge kunstenaars 25 en 26 een prachtig canvas hebben om op te beginnen.

Geef je op door een email te sturen naar: actforglobalgoals@mondiaalmaastricht.nl

INITIATIEFNEMERS

De initiatiefnemers van het project zijn de Maastrichtse Jongerenraad JONGR, SDG House Maastricht | Mondiaal Maastricht en Gemeente Maastricht.

Samen met wethouder Gert-Jan Krabbendam, Kumulus, Jan Van Eyk Academie, en verschillende jongerenorganisaties brengen we deze mural tot stand.

Speciale dank gaat uit naar SDG Nederland en naar Azko Nobel voor sponsoring van de verf!

SDG JURK EN PERFORMANCE

Zondag 26 september 14:00 – 16:00

Wil jij de SDG’s (Sustainable Development Goals) niet alleen leren kennen, maar ook ervaren? Kom naar de onthulling van de SDG Youth Mural (15:30 – 16:00) waar je de formidabele SDG-Jurk binnen kunt gaan om een boodschap achter te laten voor de toekomst. De jurk is helemaal afgereisd naar Maastricht om ondernemers, organisaties en bewoners van Maastricht te verbinden en het belang van de SDG’s te laten zien. Daarnaast wordt het Act for Global Goals Festival feestelijk afgesloten met een optreden van de perfomers!

Translate »