SDG WANDELROUTE

Wandel mee voor een duurzame toekomst

Tegelijkertijd met het Act for Global Goals Festival vindt ook de SDG Wandelroute plaats. Een wandeling voor iedereen, jong en oud, stadsbewoner en toerist, langs 17 plekken (horeca, winkels, werkplaatsen, organisaties) in en rondom Maastricht die duurzaamheid en/of lokaal produceren hoog in het vaandel hebben. 

Wie meeloopt mag overal binnenkijken én krijgt minimaal 17 % korting op een duurzaam product of een SDG special aangeboden. Deelnemers hoeven niet alles op één dag te doen en ook niet in een bepaalde volgorde te lopen.

Nieuwsgierig naar hoe bedrijven en organisaties in Maastricht zich inzetten voor een duurzame toekomst, op kleine of grote manieren? Wandel dan mee met de SDG Wandelroute op 24, 25 en 26 september!

Locatie: overal in Maastricht, datum/tijd: vrijdag 24 september 10-18hr, zaterdag 25 september 10-17hr, zondag 26 september 12-17hr, voor wie: iedereen

 

klik op kaart voor meer details!

PLANET-PROOF ONDERNEMEN

De SDG’s verwijzen naar de Sustainable Development Goals (SDG’s of Global Goals) van de Verenigde Naties; 17 doelen om van de wereld een betere plek te maken in 2030. Deze doelen worden door steeds meer overheden, buurtorganisaties én bedrijven omarmd, soms zonder dat ze het zelf weten.

Denk bijvoorbeeld aan lokaal en duurzaam inkopen, transparante ketens, duurzame mobiliteit, energiegebruik vergroenen, circulair ondernemen, maar ook bijvoorbeeld aan het aanpakken van honger/voedselverspilling, vrouwenrechten, ongelijkheid en armoede.

2 - COOPERATIE GEDEELDE WEELDE

Ken je Gedeelde Weelde al? Welkom bij de coöperatieve winkel in Maastricht voor je dagelijkse boodschappen, vers en biologisch. Met Gedeelde Weelde willen we waarde toevoegen aan het leven van onze leden en aan de gemeenschap als geheel.

Zorg voor de aarde, zorg voor elkaar en eerlijk delen. Samen organiseren we een keten die uitgaat van voedselsoevereiniteit: het recht van mensen op gezond en cultureel passend voedsel, geproduceerd op ecologisch verantwoorde en duurzame wijze in een voedsel- en landbouwsysteem dat door henzelf wordt vormgegeven. Van, voor en door de gemeenschap.

Buurt: Sphinxkwartier Locatie: Petrus Regoutplein 2 (in het Eiffelgebouw) Openingstijden: maandag t/m vrijdag van 9 tot 19 uur, zaterdag van 9 tot 17 uur, zondag gesloten

4 - GRENZELOOS

Verleg je grenzen bij Grenzeloos. Ons restaurant is een sociale onderneming die mensen met een vluchtelingenachtergrond helpt om een vliegende start te maken op beroepsmatig en sociaal vlak. Via ons leerwerktraject maken mensen zichzelf klaar voor de arbeidsmarkt, leren ze de taal en bouwen ze een netwerk op. Wij serveren je graag onze heerlijke koffie, smaakvolle tosti-variaties en unieke verse gerechten!

Zo dragen we bij aan SDG’s:

(1) Geen armoede,

(3) Goede gezondheid en welzijn,

(4) Kwaliteitsonderwijs ,

(8) Eerlijk werk en economische groei,

(10) Ongelijkheid verminderen &

(11) Duurzame steden en gemeenschappen en

(17) Partnerschappen voor de doelen.

SDG Special - Kom en ontmoet ons tijdens Act for Global Goals in onze winkel aan de Boschstraat. Onze SDG special is 17% korting op alles, voor mensen die Global Goals noemen bij het afrekenen.

Buurt: Boschstraatkwartier Locatie: Boschstraat 98, Maastricht Openingstijden: maandag gesloten, dinsdag 9.30 - 16 uur, woensdag t/m zaterdag 9.30 - 17 uur, zondag gesloten

7 - CAFE ZONDAG

Bij Café Zondag zijn wij al 20 jaar gespecialiseerd in Paninologie en feestjes! Kom bij ons binnen voor een omelet in de ochtend of een borrel in de avond. Al onze vleesproducten zijn scharrel of biologisch.

SDG Special - Kom en ontmoet ons tijdens Act for Global Goals in ons café in Wyck. Onze SDG special is 20% korting op een: Flatbread aubergine met cashew créme, rode koolsalade en pittige mangosaus.

Buurt: Wyck Locatie: Wyckerbrugstraat 42, Maastricht Openingstijden: maandag t/m vrijdag 10 tot 2 uur, zaterdag en zondag 10 tot 3 uur (keuken geopend van 10 tot 16 en van 17 tot 22 uur)

9 - WIJNWINKEL WYCK

Liefhebbers van wijn voelen zich onmiddellijk thuis bij Wijnwinkel Wyck in de Rechtstraat, waar eigenaars Anouk Ruyters en Robert de Koning hun passie voor wijn en antiek op een verrassend unieke manier combineren.

De winkel is gespecialiseerd in Biologische, Biodynamische, Natuur en Orangewijnen, uitsluitend biologische en duurzaam geproduceerde wijnen uit Duitsland, Frankrijk, Italië en Spanje.

SDG special Kom en ontmoet ons tijdens Act for Global Goals in onze wijnwinkel in Wyck. We zetten dan onze Vin Nature wijnen en Orange wijnen in het zonnetje.

Buurt: Wyck Locatie: Rechtstraat 49a, Maastricht Openingstijden: maandag gesloten, dinsdag t/m/ vrijdag 10 - 17.45 uur, zaterdag 10 - 18 uur, zondag 12 - 17.30 uur

11 - BIJZONDER

Bij Bijzonder vindt u bijzondere gerechten en buitengewone smaken. Je proeft gerechten die gemaakt zijn uit liefde. Liefde voor lekker eten. Liefde voor gezond eten.

Voor ons betekent dat alleen huisgemaakte gerechten, met heel veel groenten, een beetje vlees en vis, suikervrij, geen gluten en veel plantaardige ‘ zuivel’. En dat allemaal biologisch en in onze eigen keuken bereid. #glutenvrij #plantaardig #lokaalvlees # biologisch #suikervrij

SDG special - Kom en ontmoet ons tijdens Act for Global Goals in ons restaurant in Sint Pieter. Onze SDG special is een Healthy Salad boordevol lokale groenten, een lunchgerecht dat met 17% korting tijdens de wandelroute wordt aangeboden.

Buurt: Sint Pieter Locatie:Luikerweg 33, Maastricht Openingstijden: maandag t/m woensdag gesloten, donderdag en vrijdag 12 tot 23 uur (keuken sluit om 21 uur), zaterdag 9.30 tot 23 uur (keuken sluit om 21 uur), zondag 9.30 tot 23 uur (keuken sluit om 20 uur).

14 - BOEKHANDEL DOMINICANEN

Een wandeling door de Dominicanenkerk is een ervaring op zich, men noemt dit niet voor niets de mooiste boekhandel van de wereld! Boekhandel Dominicanen heeft een breed en diep assortiment publieksboeken, muziek en boeken voor professionals.

Op het voormalige priesterkoor van de Dominicanenkerk kun je terecht voor een overheerlijke cappuccino of een lunch, verzorgd door het befaamde Blanche Dael Coffeelovers. Boekhandel Dominicanen doet ook dienst als cultureel podium. Er vinden regelmatig lezingen, debatten en muziekoptredens plaats en er is ruimte voor expositie.

SDG special

Kom en ontmoet ons tijdens het Act for Global Goals festivall in onze boekhandel. Onze SDG special is 17% korting op een waterfles met beker van bamboe.

Buurt: Binnenstad
Locatie: Dominicanerkerkstraat 1, Maastricht Openingstijden: maandag 10 - 18 uur, dinsdag t/m zaterdag 9 - 18 uur, zondag 12 - 18 uur

15 - B* KANTINE

Bij de Brandweerkantine combineren wij smaak en een relaxte sfeer. Ruil een boek in de”kantine bibliotheek” terwijl je geniet van een kop koffie en gebak, of kom bij ons dineren. Voor zowel de lunchkaart als de steeds wisselende avondkaart maken we gebruik van seizoen- en lokale streekproducten. En werken we enkel met biologisch of scharrelvlees. Ook besteden we veel aandacht aan vegetarische gerechten.

SDG Special - Kom en ontmoet ons tijdens het Act for Global Goals festivall in onze kantine. Vanaf 17 uur krijg je 20% korting op een vegetarisch gerecht, tijdens het diner.

Buurt: Statenkwartier Locatie: Capucijnenstraat 21 Openingstijden: maandag gesloten, dinsdag t/m vrijdag 10 tot 1 uur, zaterdag en zondag 10 tot 2 uur (keuken sluit om 22.30 uur)

ONTMOET DE KOPLOPERS

Nieuwsgierig naar welke bedrijven en organisaties in Maastricht en regio zich inzetten voor een duurzame toekomst, op kleine of grote manieren?

Wandel dan mee met de SDG Wandelroute op 24, 25 en 26 september! Op deze pagina kun je alvast kennis maken met deze duurzame koplopers.

1 - BLANCHE DAEL

Wij zijn Blanche Dael. Dé koffiebranderij en theepakkerij uit Maastricht. Wij houden van koffie, thee én van mensen.Ondernemen is voor ons vooral ook een maatschappelijke activiteit. Duurzaamheid is voor Blanche Dael balans houden, koesteren wat goed is en verbeteren waar mogelijk. Van biologisch afbreekbare zakjes tot energieneutrale ketens, eerlijke prijzen, verantwoord ondernemerschap en onze eigen stichting Escuela Blanche Dael waarmee we onderwijsprojecten en studiebeurzen steunen in Guatemala.

SDG Special - Kom en ontmoet ons tijdens Act for Global Goals in het Brikkenbouw, ons nieuwe duurzame gebouw in het Sphinxkwartier, dat efficiënt wordt verlicht en met stadsverwarming verwarmd. Onze SDG special is een heerlijk kopje biologische koffie voor onderweg, versgezette HONDURAS LA BALASTRERA BIO filterkoffie, te drinken in ons koffiecafé op de begane grond, waar we 17% korting op geven.

Buurt: Sphinxkwartier Adres: Aan de Brikkebouw 10 Openingstijden: maandag t/m zondag van 10 tot 17 uur

3 - TALENTINO

Ontzettend trots zijn wij op onze ‘Bekkerie Talentino’. De bakkerij wordt gerund met en door Talenten met een lichte psychiatrische en/of verstandelijke beperking. Zij bakken ambachtelijke vlaaien en broden en staan klanten te woord in de winkel. In onze Brooderie kan men terecht voor verse producten uit onze eigen bekkerie. Tevens kunt u hier terecht voor streekproducten, afhaalbroodjes, maar ook voor een goed gevulde picknickmand voor onderweg.

Bekkerie Talentino voert een ruim assortiment ambachtelijke speltproducten, gemaakt van een oude graansoort, die momenteel weer in onze regio wordt verbouwd en ontzettend voedzaam en gezond is. Er wordt gewerkt met producten uit de regio, zo komt het vers seizoensfruit voor op de vlaaien van leveranciers uit de buurt.

SDG special - Kom en ontmoet ons tijdens Act for Global Goals. Onze SDG special is 17% korting op alle producten uit onze werkplaats waar gewerkt wordt met jongeren met een beperking (Talenten). Dit zijn duurzame producten die gemaakt zijn met (afval)hout en staal.

Denk hierbij aan: Boomstamkrukjes met hout uit Savelsbos; Vogelhuisjes in verschillende uitvoeringen; Insectenhotels.

5 - ALLEY CAT BIKES and COFFEE

Alleycat is branderij, café en fietsenwinkel in één. Neem plaats, ontspan, bestel een bakje koffie en geniet van de fiets sfeer in Alley Cat.

Wij bieden elke koffie- en fietsliefhebber een unieke ervaring. Onze ruimte is een plek waar fietsbenodigdheden en speciale koffie elkaar ontmoeten. Bij onze microbranderij zijn we gespecialiseerd in zeer traceerbare koffiespecialiteiten, die met integriteit en transparantie worden ingekocht door importeurs die betalen wat de koffie echt waard is.

Onze koffies worden hier in Maastricht met zorg en passie gebrand in kleine batches tot in de perfectie.

Buurt: Binnenstad Locatie: Hoenderstraat 15-17, Maastricht Openingstijden: maandag gesloten, dinsdag t/m zaterdag 10 - 17 uur

6 - OSKA

In een van de mooiste winkelstraten van Maastricht vindt u de stijlvolle OSKA winkel. Een uniek kleding concept welke inspireert om een eigen individuele stijl te creëren. Als je op zoek bent naar duurzame kleren in het Zuid-Limburgse Maastricht, ben je bij OSKA aan het juiste adres.

SDG special- Kom en ontmoet ons tijdens Act for Global Goals in onze winkel dicht bij Sint Servaasbrug. Onze SDG Special is een korting van 17% op de duurzame wintercollectie van OSKA.

Buurt: Binnenstad Locatie: Maastrichter Smedenstraat 29, Maastricht Openingstijden: vrijdag 10:00-18:00, zaterdag 10:00-17:00

8 - SIMON LEVELT

Als je op zoek bent naar koffie en thee in het Zuid-Limburgse Maastricht, ben je bij Simon Lévelt koffie & thee Maastricht aan het juiste adres.

Bij Simon Lévelt combineren wij duurzaamheid met smaak, daarom noemen wij onze kwaliteit premium biologisch. Door te kiezen voor biologisch, kiezen we voor de meest duurzame optie.

Zo kunnen we ook in de toekomst blijven genieten van de mooiste koffie- en theesoorten.

Buurt: Wyck Locatie:Wycker Brugstraat 21-A Openingstijden: maandag 13 - 18 uur, dinsdag t/m vrijdag 10 - 18 uur, zaterdag 10 - 17 uur, zondag gesloten

10 - DE BISSCHOPSMOLEN

Bij de Bisschopsmolen verwerken we granen uit het Limburgse land tot de lekkerste producten. Het beste brood en de smaakvolste vlaaien. We telen, malen en bakken met respect voor mens en omgeving.

We stoppen tijd en liefde in onze producten. Zo maken wij het verschil. Nee, bakken we het verschil! En dat verschil proef je. We gebruiken onze passie en talent om de wereld een beetje mooier te maken. En om de toekomst iets na te laten. Dit zijn voor ons de ingrediënten voor een gezond product, een gezond bedrijf en een gezonde economie.

SDG special - Kom en ontmoet ons tijdens Act for Global Goals in onze bakkerij in het Jekerkwartier. Dan zetten we ons gerstbrood in het zonnetje. Dit brood wordt gemaakt van de bierbostel van de Gulpener (rest product) en ons oud brood wordt dan weer gebruikt door de Gulpener voor het maken van bier. Een ultiem circulair product dus.

Buurt: Jekerkwartier Locatie: Stenenbrug 3 Openingstijden: maandag gesloten, dinsdag t/m zaterdag 8.30 - 17 uur, zondag 9.30 - 17 uur

12 - STADSBAKKERIJ LEF

Sjöd in! Mariaberg VRIJDAG 24 september bij Stadsbakkerij LEF van 10 tot 13 uur

Bij Stadsbakkerij LEF bakken we BIO desembrood en banket met zorg, liefde en aandacht. Jonge mensen – die door omstandigheden hun draai in de maatschappij (even) niet kunnen vinden, – weer op pad helpen, is een van onze hoofddoelstellingen.

Brood bakken is hier uitermate geschikt voor. Het is een zintuiglijke én pure ambachtelijke bezigheid, waarmee jonge mensen – onder leiding van onze bakkersbazen – hun talent weer kunnen (her)ontdekken.

Zo worden ze op organische wijze geholpen de draad weer op te pakken. En dat is broodnodig! Kom eens bij ons kijken, uiteraard hebben wij ook 100% bio desembrood te koop voor thuis! De koffie en heerlijke verse Luikse wafels staan klaar!

SDG special - Kom en ontmoet ons tijdens het Act for Global Goals festival bij Coöperatie Blauwdorp. Onze SDG special is 100% bio desembrood.

Buurt: Mariaberg Locatie: Elisabeth Strouvenlaan 51a Openingstijden: Open vrijdag 24 september van 10 tot 13 uur

13 - ECOLINEA

Duurzaamheid is bij ons geen modewoord

Al bijna 11 jaar lang verkopen wij aan de Platielstraat 10 in Maastricht tijdloze en duurzame kwaliteitskleding, uit het assortiment van het eerlijke modelabel LANA uit Aken, Duitsland. Sinds 1987 is LANA actief en handelt vanuit drie duurzame pilaren; hoogwaardige materialen, ecologische verwerking en eerlijke voorwaarden. De filosofie achter de verschillende LANA collecties is om modetrends en duurzaamheid in één product te combineren. Dit alles wordt ook in Ecolinea gerepresenteerd.

Onze kleding is GOTS gecertificeerd en we hebben een keurmerk van PETA voor “vegan approved” kleding. Alles wordt geproduceerd in Europa en door de productie in eigen handen te houden zorgen wij voor eerlijke productie.

LANA's hoogste normen op het gebied van teelt, productie en fabricage maken evenzeer deel uit van onze principes als een milieubewuste, grondstof besparende benadering van ons textiel. Ecolinea vertaalt deze waarden in eerlijke handel, waarbij uiteindelijk iedereen kan winnen. Op die manier zijn wij verantwoordelijk voor een groenere modewereld en een betere toekomst voor ons allemaal.


SDG special - Tijdens de drie dagen bieden wij alle bezoekers die deelnemen een korting van 17% op alle artikelen uit de nieuwe wintercollectie.

Buurt: Binnenstad

Locatie: Platielstraat 10 Openingstijden: Vrijdag: 10:00-18:00 I zaterdag 10:00-18:00 I zondag:12.00 - 17.00
:

Translate »