Local Goal Getter Puck and Juul Knols
August 3, 2021
Local Goal Getter Nina Rijsterborgh
August 3, 2021

Global Goal Getter Martia Tersteeg, schepper en bestuurslid van de Tapijntuin

Deze week hebben we Martia geïnterviewd, een inspirerende vrouw die ernaar streeft om zoveel mogelijk mensen iets te leren. Als de oprichter van de Tapijntuin heeft ze een mooi en rustig plekje in het centrum van Maastricht gecreëerd.

Heb een doel en ga ervoor!
Met een pepermuntthee (kruiden uit de tuin natuurlijk) in de hand en een mooi uitzicht over de tuin sprak ik met Martia Tersteeg. Geïnspireerd door Michel Onfray had ze al het idee om haar eigen gemeenschappelijke tuin te beginnen (SDG #15). Toen ze een interview had met hem in Frankrijk overtuigde hij haar om haar doel na te jagen. Ook hij had een gemeenschappelijke tuin in Frankrijk, maar hoewel Michel de burgemeester kon overtuigen met een glas wijn, moest Martia veel meer moeite doen. Toen in 2012 de bewoners of Maastricht werden gevraagd om via een denktank een nieuwe invulling te geven aan de voormalige kazerne, pakte Martia haar kans. Na meerdere vergaderingen, gesprekken en presentaties kon ze eindelijk haar doel werkelijkheid maken. Samen met vier andere bestuursleden heeft ze de Tapijntuin opgericht.

Het moraal van dit verhaal is om een doel te hebben en het te realiseren. Dat is een boodschap die Martia aan iedereen wilt mee geven. Heb een doel en ga ervoor!

Kennis delen
Tijdens ons gesprek was ik verbaasd over de kennis van Martia, kennis die ze graag met iedereen wilt delen. Dat doet ze dan ook, samen met de tuinman. Of het nou om vergeten groenten, het aanpassen aan het milieu of om een wormenhotel gaat, iedereen is altijd welkom om de tuin te betreden en te vragen. Vrijwillig naar binnen lopen kan altijd, maar normaal gesproken zijn er ook georganiseerde activiteiten. Helaas staan deze momenteel op pauze vanwege corona. In september zullen deze weer opgestart worden. Martia kan niet wachten om deze verschillende activiteiten te organiseren. Hoewel er veel kennis wordt gedeeld, is het ook heel erg sociaal: Asielzoekers komen in contact met inwoners met een groot bereik, eenzame ouderen werken samen in de tuin, sporten met een coach en koken daarna oude gerechten die zij nog zullen kennen. Daarnaast leren kinderen met overgewicht over groenten en gaan er ook mee koken. (SDG #13)

Droomwens en een echte wens
Uiteindelijk na zeven jaar, meerdere vrijwilligers, ontelbare bezoekers samenwerkingen met Gemeente Maastricht en Universiteit Maastricht (SDG #17), hebben Martia en haar bestuur zich stevig gevestigd in het tapijnpark. Nog steeds is er een groot enthousiasme wanneer ze tijdens een korte rondleiding door de tuin een courgettebloem ziet. Dat enthousiasme valt echter in het niets met de enthousiasme toen ze twee jaar geleden morieljes zag in de tuin. Deze paddenstoelsoort is zeldzaam en ze waren de enigen in Maastricht met morieljes. Uiteindelijk werden ze gebruikt in een speciaal gerecht in een restaurant in Maastricht. Stiekem droomt ze ervan om deze weer eens te zien in de tuin. Deze opmerking wordt gelijk gevolgd door haar echte wens en niet dit grapje: dat de Tapijntuin nog lang zal voortbestaan en veel kennis kan worden gedeeld.

De locatie kon niet beter zijn hiervoor. Door de UM campus in hetzelfde park is er een grote aanloop van studenten waardoor er al meerdere samenwerkingen bestaan tussen studenten en de Tapijntuin.

De tuin is wellicht niet zo groot, maar er is erg veel te zien en elke dag is er wel iets nieuws. De grootste recente verandering is de installatie van een nieuw irrigatiesysteem. Het systeem pompt grondwater omhoog dat wordt gesproeid doormiddel van tuinslangen met kleine gaatjes erin. (SDG #12)

Kennis en passie
Hoewel Martia onze Local Goal Getter is, herinnert zij mij er regelmatig aan dat ze dit niet alleen heeft kunnen doen. Ze is dankbaar voor iedereen die haar en de Tapijntuin heeft gesteund en geholpen. Ook geeft ze hulde aan Frank Raddar, haar lokale inspiratiebron. Zijn kennis en passie voor kruiden is ongeëvenaard. Dus hoewel Martia veel kennis deelt, leert ze nog steeds erg veel nieuwe dingen via hem. Hierdoor kan ze je alles uitleggen om milieubewust te leven. Dat doet ze met haar unieke kennis en passie.

Schrijver: Sven van der Pas
Foto’s: Sven van der Pas
Editing: Jennifer Timmermans

Global Goal Getter Martia Tersteeg, schepper en bestuurslid van de Tapijntuin

Translate »