Van werelddoelen naar lokale doelen
De Global Goals zijn van ons allemaal. Ze helpen ons om lokaal oplossingen te vinden voor wereldwijde uitdagingen.
Veel maatschappelijke organisaties, buurt initiatieven, studentenverenigingen, stichtingen, inwoners en scholen in onze prachtige regio dragen hun steentje bij aan een betere wereld. En daarmee ook aan de duurzame ontwikkelingsdoelen (SDG’s).
Tijdens de SDG Actiedagen (23 september t/m 10 oktober 2022) zetten we zoveel mogelijk lokale sociaal-duurzame initiatieven in het zonnetje. Dus laat jouw steun merken en geniet van een vol programma leuke and inspirerende activiteiten!
Kom ook in actie! We nodigen je van harte uit om te ervaren hoe dichtbij de werelddoelen zijn. Er zijn tientallen activiteiten waar je door heel regio Zuid-Limburg aan mee kunt doen.
Ga naar onze Agenda pagina en meld je direct aan bij de activiteit van je keuze.
Musica Sacra is van oorsprong een muziekfestival.
Naast de muziekprogrammering wordt tevens een uitgebreid programma van theater, film, lezingen, exposities, dans en (voet)tochten/excursies aangeboden.
Theater aan het Vrijthof is het festivalhart van Musica Sacra. Het thema van dit jaar is Exodus. Rondom dit thema hebben Act for Global Goals en Musica Sacra de handen in elkaar geslagen.
Een deel van het MSM aanbod is opgenomen in het programma van Act for Global Goals.
Bij Stadsbakkerij LEF bakken we BIO desembrood en banket met zorg, liefde en aandacht. Jonge mensen – die door omstandigheden hun draai in de maatschappij (even) niet kunnen vinden, – weer op pad helpen, is een van onze hoofddoelstellingen.
Brood bakken is hier uitermate geschikt voor. Het is een zintuiglijke én pure ambachtelijke bezigheid, waarmee jonge mensen – onder leiding van onze bakkersbazen – hun talent weer kunnen (her)ontdekken. Zo worden ze op organische wijze geholpen de draad weer op te pakken. En dat is broodnodig!
Kom eens bij ons kijken, uiteraard hebben wij ook 100% bio desembrood te koop voor thuis! De koffie en heerlijke verse Luikse wafels staan klaar!
Vrij 24/9 Sjöd in! Mariaberg bij Stadsbakkerij LEF van 10 tot 13 uur
Welkom bij Buurderij Maastricht; de nieuwe manier van boodschappen doen! Bij Boeren & Buren leggen de producten in Nederland gemiddeld 20 km af tot op je bord.
Op de Buurderij ben je nooit alleen, je leert er als consument de mensen achter je voedsel terug kennen. De Boeren maken kennis met hun klanten op de Buurderij. En de buurt komt er samen, zo creëren we een nieuwe dynamiek in de buurt.
Er is één locatie in Maastricht West en één in Maastricht Oost. We houden onze Buurderij bijeenkomsten wekelijks op de woensdag.
Vrij 24/9 Proef de Buurderij. Groene Loper.
CNME gelooft in de veerkracht van de natuur en in het oplossend vermogen van mensen.
Duurzaamheid is geen trucje. Het is een manier van leven. Een oprechte en bovenal bewuste betrokkenheid bij mens, natuur en milieu.
Het belangrijkste doel van CNME is het verbinden van mensen en natuur in Maastricht en de regio. We betrekken burgers, bedrijven en overheden bij hun natuurlijke omgeving en zo creëren we draagvlak voor duurzaam handelen.
Zaterdag 25/9 EXCURSIE De Groene Woestijn, Randwyck
Zaterdag 25/9 EXCURSIE De Groene Woestijn, Randwyck
Zaterdag 25/9 EXCURSIE Struinen langs de Grensmaas, familietocht Borgharen
Vrij 24/9 Groen voor Grijs, aanplant 3 geveltuinen, Capucijnenstraat
Za 25/9 Groen voor Grijs, aanplant 4 geveltuinen, Gerechtigheidslaan
Zo 26/9 Eetbaar Landschap - workshop, Tapijntuin
De nederlandse natuur kent een enorme rijkdom aan bloemen en planten. Deze is echter verspreid over verschillende, soms ver uit elkaar liggende landschappen of eco-systemen. Door meer natuur in de tuin, maakt U verbindingen mogelijk met kleine of grotere natuurgebieden in uw omgeving.
Dit geeft planten en dieren meer kansen om zich te verplaatsen naar voor hen nieuwe gebieden. Meer levenskansen, minder soorten op de rode lijst! Bij de Wilde Planten Kwekerij adviseren we u graag over (eetbare) wilde planten, het aanleggen van een voedseltuin en permacultuur.
Za 25/9 OPEN DAG: Into the Wild Plants, Cadier en Keer
Bij Stadstuin de Greune Luiper produceren we groenten en kruiden. Maar ook leefbaarheid en samenhang in de buurt. En een mooie ontmoetingsplek. Een riant perceel in de wijk Wyckerpoort Noord wordt gebruikt voor Stadslandbouw.
Je ziet er de eenvoudige teelt van groenten in houten bakken, die gratis beschikbaar zijn voor iedereen die aan de slag wil. Het is een gezellige akker voor gezonde groenten, maar het is ook vooral een leerzaam hoekje in de wijk geworden. Waar jong en oud samenwerkt. En men elkaar helpt bij het verbouwen van gezonde, goedkope groenten.
Za 25/9 Burendag en Opening Stadstuin de Greune Luiper
D’O Studio-gallery is een culturele broedplaats waar kunst, natuur en wetenschap samenkomen, duurzaamheid en eigenzinnigheid centraal staan, waar ambacht en innovatie elkaar versterken, waar nieuwsgierigheid gevierd wordt en kennis gedeeld.
Dorieke Schreurs, oprichter en eigenaar van D’O is gespecialiseerd in natuurlijke kleurpigmenten en denken en werken binnen circulaire systemen. De focus op duurzaamheid en cradle to cradle-processen zorgt ervoor dat haar werk meer en meer verweven raakt met andere disciplines in de creatieve industrie en daarbuiten.
Vrij 24/9 Workshop LandArt
Maastricht School of Management provides education and advocacy for ethical management, inspiring leadership, innovative entrepreneurship and effective public policy, building on our unique history in working together with institutions in emerging economies for better global management.
Do 23/9 Smart Purchasing: Sustainable Cotton Bags (and more)
Vrij 24/9 Small Steps Big Difference
Za 25/9 River Cleaning
Het Maastricht University Green Office (UMGO) is het eerste Green Office ter wereld. Inmiddels zitten er Green Offices bij 27 hoger onderwijs instellingen verdeeld over zes landen! Green Office bestaat uit 6 studentmedewerkers die elk 8 uur per week werken aan duurzaamheid aan de Universiteit Maastricht. Het team werkt in samenwerking met de Taskforce Duurzame UM2030 aan verschillende duurzaamheidsinitiatieven, -projecten en evenementen.
Vrij 24/9 Sustainability Hub: Opening Day
Foodbank Maastricht is a non-profit community initiative with the aim of raising public awareness about the problem with local and global food waste. Our projects vastly rely on active participation of our community. Our weekly sustainability dinners, food giveaways, and other social & cultural events, which we organize in our own Foodbank space @ Landbouwbelang, serve as a meaningful social meetup point in the city.
Participants at our events come from diverse cultures and diverse aspects of life. We encourage everyone to actively contribute and share their own special knowledge and insights and to herewith mutually enrich each other. We strongly believe in inclusiveness for all, i.e. everyone is more than welcome to join! 🙂
Woe 22/9 Foodbank’s Mini Sustainability Dinner, Landbouwbelang
Vrij 24/9 Foodbank’s Food Giveaway, Landbouwbelang
De Act for Global Goals Actiedagen komen tot stand in samenwerking met heel veel verschillende organisaties, die allemaal op hun eigen manier bijdragen aan een betere wereld, ons uitnodigen tot nadenken en vragen in actie te komen.
Op deze pagina stellen we graag onze partners aan je voor. #actlocalthinkglobal
GAIA is een immense globe, nog nooit vertoond in Nederland en de blikvanger van het Musica Sacra festival. Deze installatie is vernoemd naar de oermoeder Gaia uit de Griekse mythologie.
De imposante installatie van een bewegende globe met een diameter van 7 meter, is van binnen verlicht en van buiten met NASA-satellietbeelden ‘beplakt’. Met een 29 minuten durende surround-soundscape – van componist Dan Jones, winnaar van een BAFTA Award – roept het het emotionerende overview-effect op dat astronauten ervaren wanneer ze de aarde vanaf de maan zien.
Dit effect is zo belangrijk voor de mind-change die nodig is voor verduurzaming, dat we vanuit Act for Global Goals de GAIA tentoonstelling ondersteunen, samen met de GaiaZOO en het Discovery Museum.
Do 23/9 t/m zo 26/9 TENTOONSTELLING Gaia, De Gashouder, Maastricht
Code043 is dé Maastrichtse jongerenorganisatie die jongeren met ideeën ondersteund. We willen dat iedere jongere zich thuis kan voelen in deze stad.
Stukje bij beetje bouwen we samen aan een stad waar jongeren kunnen samenkomen en zichzelf kunnen ontplooien.Wil je bijvoorbeeld een eigen project starten dan coachen we je, brengen we je in contact met de juiste mensen en kan je geld krijgen voor je droomproject.
Maar we zijn er ook voor jongeren die zich willen ontwikkelen of gewoon dingen willen ervaren. Kortom, jij bepaald wat je wilt bereiken en wij helpen je om daar te komen.
Do 23/9 WORKSHOP Ontdek je passie! Voor jongeren t/m 25 jaar.
In de geest van het Verdrag van Maastricht lanceerden de Provincie Limburg, de Gemeente Maastricht en de Universiteit Maastricht in 2018 het samenwerkingsverband Maastricht, Working on Europe. Het expertisecentrum Studio Europa Maastricht geeft invulling aan dit samenwerkingsverband.
Met als ambitie om van Maastricht dé werk- en ontmoetingsplaats te maken voor gesprek, debat, kennis- en visieontwikkeling rond Europese thema’s. We richten ons op het onderzoek, de verhalen en het erfgoed van Europa.
Dat doen we niet alleen, we verbinden initiatieven en partijen aan elkaar, met bijzondere aandacht voor het betrekken van de inwoners van Europa. We nodigen iedereen uit om met ons verder te bouwen aan het Europa dat met het Verdrag van Maastricht geschapen is.
Vrij 24/9 MEET-UP: Lokale en migrantenvrouwen over de uitdagingen van integreren in Limburg, De Ruimte, Maastricht
Er groeit iets moois in het hartje van Maastricht: de Tapijntuin.
Op het terrein van de voormalige Tapijnkazerne werken vrijwilligers met hart en ziel aan de ontwikkeling van een biologische stadstuin.
De Tapijntuin is een vrij toegankelijke plek waar bezoekers verrast worden door wat de natuur Maastricht te bieden heeft aan gezonde producten. Hiernaast is de tuin de natuurlijke educatieve schakel van het Tapijnterrein.
Zo 26/9 Proef Tapijntuin
We believe that clothing should be in line with your identity and should make you happy when you wear it. As the generations before us also had great taste in clothing, why not enjoy the quality and love those items have?!
It is our mission to connect, encourage and share with people our love of vintage and our view that everybody can be a force for good! Let's repair, reuse and rediscover existing clothing.
Dotnsquare aims to aid you in this process, aims to make you look unique and include you into the impact community!
The Student Hotel
Our Maastricht location is more than a hotel: it’s a hub for co-living and co-working where travellers, locals and students get together to learn, stay, work and play.
Striking design and a vibrant local cultural scene make our hotel an essential destination, whatever your purpose in Maastricht. So come and settle in for anything from one night to a year, take a desk in our thriving workspace, host a meeting or just pop in for a bite. We’ve got it all going on!
Zon 26/9 Clothing Swap The Student Hotel, Sphinxkwartier.
Koffiehuis ‘t Heegeneerke is een laagdrempelig en sociaal koffiehuis in Maastricht. Maar niet
zomaar een koffiehuis, we zijn namelijk al twee jaar op rij uitgeroepen tot Beste Koffiehuis
van Maastricht! We schenken dan ook de beste lokale koffie van Blanche Dael en zijn altijd
in voor een praatje. Bij koffiehuis ‘t Heegeneerke is iedereen welkom. Wij vinden het namelijk belangrijk dat de toegang laagdrempelig is, ook voor mensen met een kleinere beurs.
Za 25/9 EVENEMENT ‘t Preuveneerke, De Heeg.
Save the earth, it’s good for you. Wij zijn zoogdieren en ons doel als soort is leven en overleven. Zorgen voor elkaar en onze omgeving is een oeroude overlevingsstrategie. Door te bouwen aan een toekomst die het waard is om in te leven, geef je zin aan jouw leven en dat van de mensen om je heen. Olijfgroen biedt advies en begeleiding aan ondernemers die willen verduurzamen en ontwikkelt concepten die uitnodigen tot duurzaam handelen. Eén van die concepten zijn de Boumkracht poster. Tijdens het festival kunnen 10 scholen er gratis één bestellen. Ma 20/9 - Zon 26/9 GRATIS POSTER: Boumkracht, online bestellen
POP Boutique is a non-profit organization dedicated to two important purposes: Responding to the European Refugee Crisis and Sustainable Fashion. We fundraise for refugees arriving in Greece through our online second-hand shop on Instagram. People can contribute by donating clothes that are later resold on our Instagram page. 100% of the profits go to our partner-NGO "Samos Volunteers", which provides psycho-social support, education, and hygiene services to asylum-seekers arriving in the camp on Samos.
Success Formula is a tutoring agency supporting university students through their studies thanks to its unique teaching method provided by fellow students.
Za 25/9 Upcycling Workshop and a Conversation with Refugees, Success Formula
Kinderboerderij Limmel is ontmoetingsplek, werkplek en educatiecentrum voor de kinderen en bewoners van Limmel e.o. waarbij het welzijn van de dieren voorop staat. Duurzaamheid staat bij ons hoog in het vaandel.
Vrij 25/9 t/m zo 26/9 Kinderboerderij Limmel: Rondleiding
Azaro biedt dagbesteding en arbeidsparticipatie aan vanuit Maastricht, Zuid-Limburg. Cliënten worden ondersteund om (opnieuw) aan het reguliere maatschappelijke leven deel te nemen. Azaro is er voor kwetsbare doelgroepen die hun kwaliteiten en passie willen (her)ontdekken en toepassen.
We geven individuele aandacht aan onze cliënten en zijn of haar wensen en bieden mogelijkheden om de zelfredzaamheid te vergroten. Onze kleinschaligheid en individuele aandacht zorgen voor maatwerk. We werken aan het vergroten van eigenwaarde, zelfvertrouwen en zingeving in het leven.
Vrij 24/9 Kunstworkshop: Recycling op doek of hout met kunstenaar Marco den Breems
LOCOtuinen Maastricht zorgt voor een meer duurzame en lokale voedselproductie. Uitgangspunt hierbij is Coproductie: deelnemers krijgen meer verbondenheid met en invloed op de voedselproductie, doordat ze er mede de verantwoordelijkheid voor nemen.
LOCOtuinen Maastricht draagt bij aan een andere manier van voedselproductie en -consumptie, zowel op economisch, sociaal als ecologisch gebied. Kortom: samen zorg dragen voor ons eten, voor nu en later.
Za 25/9 LOCOtuinen Maastricht: Dirty Hands, Clean Veggies!
De wereld een beetje mooier maken. Dat doe ik met groenergras.
Voeding en ontwerp; ze maken beide een wezenlijk onderdeel uit van ons dagelijkse leven. en ze zijn 2 van mijn grootste passies, plantaardige voeding en grafisch/illustratief ontwerp. Op zoek naar de optimale combinatie van deze passies heb ik besloten ze samen te verenigen onder groenergras. En dan niet alleen tijdens de werkdag, met een heerlijke soya latte en lunch.
Vrij 24/9 en Za 25/9 The sandwich story – bijzondere (vegan) proeverij, Maankwartier